13.2.13

La matança del porc a Canillo


Tradició que per aquesta época es feia a cada casa de la parròquia i que ara s'està recuperant per part de la gent gran.
Andorra basa la seva gastronomia en la seva manera de viure. La seva economia eren vaques, ovelles i porcs. Per tant, els aliments base era la carn, la llet i el formatge; d'aquí surt el formatge de tupí, fermentat en un recipient de fang amb all i aiguardent.
El plat de verdura més típic és el trinxat, preparat amb col verda, trumfes i talls de cansalada, que sol acompanyar-se amb arengades i bitxo.
A l'hivern amb la matança del porc, obtenien una gran quantitat d'embotits: la donja, la bringuera, el bull, el bisbe, la llonganissa, la botifarra i el pernil que servia de base a les rostes amb mel.De tot això, en surt "Lo Mandongo" o "Lo Mondongo" que és el conjunt de carn i additius amb què es prepara l'embotit del dia de la matança; també es refereix al procés d'elaboració de la carn i els embotits.

Amb els nens de l'escola, vam poder observar el procés de l'elaboració de les botifarres. Molt interessant per la curiositat dels infants!!!

Aquí us deixo unes imatges.