Tradició que per aquesta época es feia a cada casa de la parròquia i que ara s'està recuperant per part de la gent gran.
Andorra basa la seva gastronomia en la seva manera de viure. La seva economia eren vaques, ovelles i porcs. Per tant, els aliments base era la carn, la llet i el formatge; d'aquí surt el formatge de tupí, fermentat en un recipient de fang amb all i aiguardent.
El plat de verdura més típic és el trinxat, preparat amb col verda, trumfes i talls de cansalada, que sol acompanyar-se amb arengades i bitxo.
A l'hivern amb la matança del porc, obtenien una gran quantitat d'embotits: la donja, la bringuera, el bull, el bisbe, la llonganissa, la botifarra i el pernil que servia de base a les rostes amb mel.
De tot això, en surt "Lo Mandongo" o "Lo Mondongo" que és el conjunt de carn i additius amb què es prepara l'embotit del dia de la matança; també es refereix al procés d'elaboració de la carn i els embotits.
Amb els nens de l'escola, vam poder observar el procés de l'elaboració de les botifarres. Molt interessant per la curiositat dels infants!!!
Aquí us deixo unes imatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada